Tuesday, July 13, 2010

Sugar High.

Salam semua..
Hari ini, Cik Enoun buat analisis hasil fermentation anak2 kesayangan Cik Enoun, sang Yarrowia lipolitica ..Kebiasaannya kalu Cik Enoun run satu batch fermentation, akan mengambil masa 72 jam (3 hari)..Kalu ikutkan, Cik Enoun nak buat analisis protein dan glucose diorang..tapi tak sempat..sebab Cik Enoun tak perasaan reagent homemade Cik Enoun dah abis...Reagent DNS untuk cek content glucose dia..So, Cik Enoun amik masa sikit untuk prepare reagent tu..sebab tu tak sempat nak buat analisis protein..takpe, Cik Enoun sambung buat analisis esok sahaja..Jom tengok gambar2 sekitar kejadian menganalisis glucose...

Di awal fermentation..ada 9 shake flask kesemuanya


Jumlah sample yang perlu dianalisis


Susun elok2 dalam tube..ready untuk dianalisis


Sebelum dipanaskan..


Tadaaa! magic,...dah tukar color selepas dipanaskan selama 5 minit pada suhu 95 darjah celcius.

Min Min...my partner in crime dalam lab..Comel kan dia?We're always gone crazy in the lab and do silly things..but, we enjoy doing it!

No comments: